Da li je opasno piti proteine kojima je istekao rok?

Pronašli ste skrivenu kutiju proteina kojima je istekao rok? Evo šta treba da uradite...

Kao i svaki prozivod koji možete kupiti i proteini na svojoj etiketi imaju rok trajanja. Dakle čim nešto ima rok trajanja znači da je kvarljivo, ali stvar sa proteinima je malo dugačija. Pošto su proteini obično u praškastoj i suvoj formi, njihov rok trajanja može da bude vrlo dugačak. Zbog toga se često postavlja pitanje – da li proteini kojima je istekao rok mogu da se piju?

Prva stvar na koju morate obratiti pažnju jeste gde su vaši proteini bili skladišteni. Ako su bili na vlažnom i toplom mestu, velika je verovatnoća da su se pokvarili i pre roka trajanja, pa sa njima nemojte rizikovati.

Ako su vaši proteini bili na dobrom i suvom mestu onda je verovatnoća da su se pokvarili vrlo mala. Proteini se zapravo ne mogu pokvariti, ali posle dugog stajanja protein gubi svoje nutritivno dejstvo. Lisin koji se nalazi u proteinu dolazi u kontakt sa šećerom koji se takođe nalazi u prahu i tako vremenom slabi.

Dakle, ako popijete protein posle isteka roka, neće vam biti ništa, ali može da se desi da je taj protein izgubio svoje nutritivno dejstvo pa je potpuno besmisleno unositi ga u organzam.

Ono što možete uraditi je da probate malo praha i da vidite kakav je ukus. Ako osetite ukus, onda je protein dobar, ali ako je ukus poput kartona i neodređen, onda taj protein više nije za upotrebu.

Ipak, mi vam savetujemo da uvek koristite proteine koji su sveži i kojima važi rok trajanja.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group