Šta je bolje: Trčanje napolju ili na traci za trčanje?

Više slika

Više slika

Ovo pitanje mnogi postavljaju...

Sigurni smo da ste i vi postavili ovo pitanje bezbroj puta. Mišljenja su podeljenja kada je reč o trčanju u prirodi i na traci, ali mi smo pronašli naučne odgovore koji su nam rasvetlili ovu misteriju.

Naučna sitraživanja su pokazala da se više enrgije troši kada trčite napolju. Zbog povećanog otpora vazduha koji je uvek jači van zatvorenog prostora, trkači koji trče napolju troše više energije. Takođe, dokazano je da oni koji trče na traci ne mogu da trče punom brzinom. Tempo kojim trčite ne diktirate vi neko traka, dok je situacija u prirodi drugačija. Kada trčite napolju vi određujete kada ćete ubrzati, a kada usporiti, a traka to radi sama. Doduše, vi joj dajete komande, ali opet ne možete u istom trenutku ubrzati ili usporiti.

Kada je reč o povredama, i jedna i druga metoda mogu da dovedu do povreda. Zbog neravnog terena, trčanje u prirodi obično dovodi do ugnječenih zglobova, dok pad na traci može da dovede do istegnutih ligmenata.

Kada se sve uzme u obzir, trčanje napolju je znatno bolje od trčanja na traci. U prirodi vi diktirate tempo trčanja. Takođe nailazite na drugačije podloge i neravan teren koji i te kako utične na trening i krajnji rezultat. Zbog toga je bolje da uvek trčite napolju ako imate izbora.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group