Kako brže izgubiti višak kilograma: otkrivamo vežbu neverovatnog intenziteta

Više slika

Više slika

Ako želite da izgubite višak kilograma za kratko vreme, ova kardio vežba jedna je od najboljih koju možete raditi…

U slučaju da želite da se vratite ili postignete dobru formu, a nemate mnogo slobodnog vremena, imamo dobru vest za vas: ne morate provoditi sate na traci za trčanje svakog dana. Kojom god vežbom da se bavite na dnevnom ili bilo kakvom drugom redovnom nivou je za pohvalu, ali ako je ne izvodite kako treba, onda verovatno samo gubite svoje dragoceno vreme.

Zahvaljujući jednoj jednostavnoj promeni vašeg režima vežbanja možete pojačati gubitak viška kilograma. Istraživači Mekmaster univerziteta, otkrili su da jedna intenzivna vežba u trajanju od samo jednog minuta, može biti podjednako efektivna kao umereno vežbanje u trajanju od četrdeset pet minuta.

Jedna od najboljih vežbi za gubitak kilograma visokog intenziteta je Tabata treniranje. Tipični Tabata trening može vam pomoći da u proseku svakog minuta sagorite petnaest kalorija, odnosno devetsto kalorija na sat, ako je verovati studiji Američkog Saveta za vežbanje.

To znači da za samo pola sata treniranja možete sagoreti neverovatnih 450 kalorija. Priznaćete, zvuči bajno.

Šta je Tabata i kako se izvodi?

Tabata treniranje otkrio je japanski naučnik, doktor Izumi Tabata, zajedno sa timom istraživača sa Nacionalnog Instituta Fitnesa i Sporta u Tokiju.

U pitanju je vežba visokog intenziteta, koja sadrži samo dva jednostavna koraka – 20 sekundi maksimalnog ritma, praćenih sa 10 sekundi odmora. Ovaj ciklus se ponavlja osam puta, pre nego što krenete na sledeću vežbu.

Tipična rutina bi sadržala pokrete poput sklekova, čučnjeva, trbušnjaka, burpija i mountain climbersa.

Primer vežbe izgleda ovako:

Sklekovi – četiri minuta

Čučnjevi bez tegova – četiri minuta

Burpiji – četiri minuta

Mountain Climbers – četiri minuta

Sprint Interval Workout je još jedan tip treniranja visokog intenziteta poznat i pod nazivom HIIT, koji vam pomaže da povećate svoju izdržljivost i sagorite više masnoće i kalorija, tokom i posle vežbanja. Ovaj vid vežbanja troši oko 400-500 kalorija na svakih pola sata, ali to može biti i snažnije.

Za razliku od treninga koji dugo traje, sprint interval od vas zahteva maksimalni napor tokom kratkih perioda vežbanja sa povezanim periodima odmora.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group