Kako u kućnoj teretani vežba čovek u najboljoj formi na svetu

Krosfit šampion i "Fittest Man on Earth", Met Frejzer, možda se povukao iz sporta, ali sport definitivno nije izašao iz njega, tako da on i dalje programira svoje vežbe kako bi ga dovodile do ličnih fizičkih ograničenja...

Sve ovo, popularni fitnes stručnjak preneo je na svoju youtube fitnes personu, čija se glavna mantra - naporan rad se isplati - nalazi u centru svega što osmisli. U njegovom poslednjem videu, snimljenom u potpuno opremljenoj kućnoj teretani, Frejzer demonstrira veoma eksplozivne treninge iz njegovog HWPO ("hard work pays off") programa.

Met startuje svoj trening jednominutnim zagrevanjem na kućnom biciklu, koje prati deset vetrenjača sa tegovima i dvadeset brzih sklopki, u tri serije. "Ovo su vežbe koje se primarno fokusiraju na grupu mišića koja će kasnije biti daleko intenzivnije korišćena. Jedna je za ramena, druga za gluteuse i tetive, treća za abdomen. Zagrevanje koristim kao preventivnu rehabilitaciju i za oporavak mišića, ujedno se pripremajući za glavni trening. Dve muve jednim udarcem."

Prva vežba u sesiji predstavlja mrtvo dizanje, koje ovaj krosfiter izvodi u tri seta po šest ponavljanja, koje prati šest skokova u vis sa ispravljenim nogama. "Pod tolikom ste tenzijom tokom mrtvog dizanja, da kada odete na skačete na ktiju ispravljenih nogu, vaši potezi su toliko brzi i eksplozivni, da je veoma teško doći do daha."

Nakon toga, Frejzer prelazi na snatch balance od sedam setova i čučanj sa tegom iznad glave. "Krenuli smo sa progresom, danas je jedan od težih dana." Sledeći su EchoBike intervali, od oko četiri minuta, jedan minut pauze između četiri serije. Frejzer objašnjava da je tokom njegovih krosfit treninga u takmičarskim danima koristio ovu vežbu kao test kardiovaskularnog fitnesa i da je i dalje koristi u generalnoj rutini.

"Uzmite prosek vaše snage izmerene tokom sve četiri runde i podelite je sa telesnom težinom u kilogramima", izjavio je Frejzer. "Dobićete određeni broj, koji se uglavnom kreće između tri i sedam, dok četiri znači da ste potpuno fit, pet vas svrstava na nivo regionalnog takmičenja, a kada je marker na sedmici, kao u ovom slučaju, to znači da ste na nivou snage za Tour de France."

Frejzer finišira glavni deo vežbi sa tri iscrpljujuće runde podizanja vreća sa peskom, sprintom na biciklu, maksimalnim prsti do šipke intervalima i dve vežbe sa aksesoarima, sastavljene od tri seta od dvadeset savijanja nogu u kolenima, prilikom ležanja na stomaku, sa elastičnom trakom i hodanjem sa vrećom peska u rukama.

"Ovo je bio dobar dan", izjavio je penzionisani krosfiter. "Delovalo je veoma dobro i prepuno energije. Dobro zagrevanje, dva dela sastavljena od podizanja tegova, jedan od čistog kardija, jednog MetCon treinga i dva segmenta sa aksesoarima. Pluća mi gore, osećaj je odličan."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group