Fun - Muzika i film

Najbolji gangsterski filmovi o istinitim likovima

Mnogo je gangsterskih i mafijaških filmova koji predstavljaju klasike svetske kinematografije. Kum i Scarface su svakako najpoznatiji među njima, ali samo manji broj njih odrađen je po istinitim likovima i predstavlja svojevrsnu gangstersku priču nekog pojedinca.


Pred Vama je lista najboljih gangsterskih filmova snimljenih po istinitim likovima i njihovim pričama. Odabir je napravljen na osnovu kvaliteta filma i 'veličini' glavnog junaka. Tako da ako niste pogledali neki od filmova sa liste, preporučujemo Vam da što pre odgledate neku od ovih ekranizovanih životnih priča.


1. Gotti (1996)


Priča o čuvenom Teflon Don-u Džon Gotiju i njegovom proboju do čela familije Gambino i statusa najpoznatijeg mafijaškog bosa u Americi. Lik čuvenog mafijaša tumači Armand Asante.

2. The Untouchables (1987)


Najbolja ekranizovana priča o najpoznatijem mafijašu ikada - Al Capone-u. Mali, odabrani tim policajaca na čelu sa Eliot Nesom, zadužen je da zaustavi Capone-a i izvede ga pred lice pravde. Uz glumačku ekipu sačinjenu od Robert De Nira, Kevin Kostnera i Šon Konerija u glavnim ulogama, jasno je zašto je ovaj film dobio status klasika.

3. Donnie Brasco (1997)


Radnja priče smeštena je u Njujorku tokom sedamdesetih godina prošlog veka. Joseph D. Pistone, FBI agent, infiltriran je u čuvenu mafijašku porodicu Bonano pod imenom Donnie Brasco 'The Jewel Man'. Glavne uloge tumače Al Paćino i Džoni Dep.

4.American Gangster (2007)


Film o Frenk Lukasu, mafijaškom bosu i dileru droge sa kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog veka. Igra između Lukasa (Denzel Washington) i agenta koji ga juri (Russell Crowe) kulminira na kraju filma koji prikazuje život jednog od najvećih dilera heroinom na Američkom tlu.

5. Blow (2001)


Priča o Džordž Jangu (George Jung), čoveku koji je utemeljio tržište kokaina u Americi tokom sedamdesetih godina i vezi sa narko kartelom iz Medellin-a iz kog je stizalo skoro 90% kokaina sa Američkih ulica. Glavne uloge tumače Džoni Dep i Penelope Kruz.

6. Public Enemies (2009)


Radnja priče o najčuvenijem pljačkašu banaka ikada, Džon Dilindžeru i njegovoj ekipi, smeštena je u tridesete godine prošlog veka. Igra mačke i miša između Džona i policije, završena je u Čikagu, a ovaj pljačkaš srednjeg zapada proslavio se nizom pljački i spektakularnim bekstvom iz zatvora.

7. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)


Ovaj film prikazuje odmetnički život i smrt čuvenog Džesi Džejmsa - pljačkaša banaka i vozova, ubice i vođe ganga iz države Misuri, koji je postao legenda divljeg zapada i idealizovan od strane velikog broja građana tadašnje Amerike. Podmuklo ubistvo i buntovnički život doprineli su popularnosti Džesija Džejmsa, a ovaj film iz 2007 godine sa Bred Pitom u glavnoj ulozi najvernije dočarava život ovog gangstera.

N.Ž.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group