Kina kreira nadzvučni avion koji će revolucionalizovati komercijalna putovanja

Inžinjeri u Kini rade na ekstremno brzom hipersoničnom avionu koji će biti u mogućnosti da prebaci putnike na bilo koju tačku na planeti u roku od jednog sata...

Istraživački tim testirao je prototip svog hipersoničnog motora, za koji se nadaju da će na kraju biti u mogućnosti da ubrza 45 metara dugačku letelicu kapaciteta do deset putnika, do neverovatnih zemaljskih brzina. Profesor Tan Huijun i njegove kolege sa Nanking Univerziteta za astronautiku i aeronautiku, u Đangsuu, kreirali su prototip motora i testirali ga u vazdušnom tunelu, preneo je South China Morning Post.

Letelica na koju će ovi motori biti postavljani poseduje delta krila i može putovati pet puta brže od zvuka zbog svog specifičnog dizajna, a ona je bazrana na ideji Ming Han Tanga iz devedesetih godina prošlog veka, bivšeg direktora inženjeringa u NASA hipersoničnom programu. Dvodelna letelica, odnosno X-avion, koristi dva odvojena motora bez pokretnih delova na svakoj svojoj strani, što joj omogućuje olakšano prebacivanje na modove visokih brzina radi boljeg ubrzanja.

Čitav dizajn nazvan Boeing Manta X-47C nedugo nakon nastajanja potpuno je ugašen zbog visoke cene proizvodnje i pojedinih tehničkih problema. U radu objavljenom u Journal of Propulsion Technology magazinu, istraživački tim koji je stajao iza napuštenog Boeing dizajna  izjavio je da razumevanje njegovih radnih mehanizama može omogućiti veoma važne smernice u razvoju hipersoničnih aviona i motora.

Nacrti originalnog dizajna deklasifikovani su početkom ove decenije, ostavljajući Huijuna i njegov tim slobodnim da stvore svoje lično izdanje. Inžinjeri su kreirali novi aerodinamičniji model kako bi savršeno odgovarao velikim visinama i brzinama. Kina se nada da će sa prvim komercijalnim letovima krenuti 2035. godine, dok će novi avioni moći da prevoze i do sto putnika do 2045. godine.

Ova zemlja nije usamljena u trci za razvoj hipersoničnih aviona, dok je prošlog jula, US Air Force objavila postojanje ugovora vrednog šezdeset miliona potpisanog sa kompanijom Hermeus, pružajući joj mogućnost da razvije i dizajnira hipersonični prototip u roku od tri godine, koji takođe može putovati brzinama od pet Maha, ali samo sa jednim motorom.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group