Džef Kavaliere predstavlja ključnu vežbu za uspeh u benč presu

U svom novom Athlean-X videu, popularni trener Džef Kavaliere demonstrira veoma važnu vežbu za leđa koju predlaže svima kao najbolji način za popravljanje performansi i tehnika dizanja iz benča...

Vežba obrnuto veslanje predstavlja segment koji Kavaliere uključuje u sve svoje trening sesije, jer ona gradi snagu gornjeg dela leđa, koja zauzvrat usavršava poziciju i zdravlje ramena.

"Ukoliko ovu vežbu izvodite pravilno, ona će vam ojačati sve najvažnije stavke koje će se preneti na benč pres. Ono što želim da radim jeste da izbacim grudi napred i ne samo to. Mi ovde imamo statičnu šipku i telo u pokretu, tako da je veoma važno da moje telo bude u aktivno koliko god je moguće prilikom podizanja ka šipci. Drugim rečima, želim da dohvatim šipku svojim grudnim košem."

Kavaliere je dodatno objasnio da bolovi u ramenima mogu postati problem tokom donjih delova pokreta na benč presu. "Dosta puta se može dogoditi da vam ponestane stabilnosti u ramenima kako biste održali čvrstinu grudi tokom vežbe", dodao je trener. Ovo se može preneti i na obrnuto veslanje, jer kako Kavaliere tvrdi, telo ne mora biti statično i potrebno je da ono postane aktivni učesnik u čitavom pokretu. "Pokušajte da dotaknete šipku, umesto da jednostavno ona dođe dole i sretne se sa vama."

Blagim redukovanjem razdaljine koju šipka mora proći u donjoj polovini pokreta, moguće je olakšati stvari u ramenima. "U suštini ja spustim šipku dole i podižem telo gore", zaključio je Kavaliere.

"Ponovo, vi želite da vaša leđa budu što čvršća od samog početka. U početku podižete grudni koš gore, ali kada se šipka spusti, vi aktivno pokušavate da proširite grudni koš i stignete nešto više, dok smanjivanje opsega pokreta čak i za jedan centimetar, može dovesti do određenih problema. Kako se grudi penju gore, ramena kreću unazad, a kada su ramena nazad, lopatice se spuštaju dole i automatski imate bezbedniju poziciju za ovaj deo tela, što nije samo dobro za ljude koji imaju probleme sa bolom na benč presu, već takođe dovodi i do veće snage tokom dizanja jer vaši mišići ostaju čvrsti."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group