Kako da podignete veću težinu iz benča

Ako već duže vreme podižete jednu te istu težinu iz benča, evo par saveta koji će vam pomoći da podignete malo više...

Benč je definitivno jedna od omiljenih vežbi u teretani i svi muškarci obožavaju da je rade. Ova vežba ima veliki uticaj na grudne mišiće i na triceps, ali aktivira i ostale mišiće u vašem telu. Za benč se koriste dosta veće težine, nego što to druge vežbe zahtevaju. Zbog toga je ova vežba uvek bila neki pokazatelj snage kojim su se muškarci testirali.

Kada krenete da trenirate počinjete da dižete manju težinu, da bi posle nekog vremena tu težinu povećali. Međutim problem se javlja kod onih koji ne mogu da povećaju težinu.

Ako ste vi jedan od onih koji već duže vreme diže istu težinu i ne zna u čemu je problem, onda vam ovi saveti mogu pomoći.

1. Pravilna tehnika dizanja

Iako benč ne zahteva neku komplikovanu i tešku tehniku, veliki broj ljudi nepravilno radi ovu vežbu. Leđa moraju biti prava i dobro oslonjena na klupu. Ako leđa krivite i izvijate, možete se ozbiljno povrediti i nemojte to raditi ako mislite da ćete tako podići više.

Trudite se da šipku držite kako treba, vaš hvat treba da bude malo širi od širine vaših ramena. Ovo je najbolja pozicija koja će vam olakšati da podignete veću težinu i da je podignete više puta. Sa širim hvatom imate bolju ravnotežu i opterećujete biceps, dok je uski hvat teži i više opterećuje triceps.

Trudite se da šipku gurate, podižete u pravoj liniji. Ako šipka počinje da vam se krivi i da beži na sve strane, to je znak da još uvek niste spremni za tu težinu.

2. Aktivacija svih mišića i raznovrstan trening

Zapamtite, ako stalno budete fokusirani samo na benč, nećete uspeti da dostignete željene težine. Morate trenirati čitavo telo kako bi ono moglo da podnese kasnije povećanje težina. Iako su grudi i ruke najbitniji mišići kod benča, ako imate slaba leđa, podlaktice i stomak, rezultati će vam biti mnogo lošiji.

Ttudite se da vaš trening bude raznovrstan. Vremenom se vaše telo navikava na određene vežbe i ako ih stalno i istim redosledom budete ponavljali, onda ćete doći u period kada nećete imati rezlutate.

3. Pravilna ishrana

Naranvo, ishrana je veoma važan faktor. Ako želite da podižete velike težine, onda vaše telo mora da ima dovoljno energije i snage, a to ćete dobiti iz dobre i kvalitne hrane. Jedite raznovrsnu hranu, dosta proteinskog mesa i dosta voća i povrća. Takođe slobodno koristite suplemente koji će vam pmoći da ubacite više hranljivih i energetskih materija u organizam.

4. Naprezanje mišića pre podizanja

Ovo je sjajna metoda za bolje rezultate na benču. Sigurno ste hiljadu puta videli neke likove u teretani koji naprežu svoje mišiće u teretani. Oni to ne rade samo da bi videli ako izgledaju, već aktiviraju i zagrevaju svoje mišiće. Ovim naprezanjem ćete aktivirati i stomačne, leđne i druge mišiće koji će pomoći bicepsu i mišićima grudi da podignu veću težinu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group