Najbolji saveti za povećanje mišićne mase

Više slika

Više slika

Ovo je najčešći razlog zbog kojeg veliki broj muškaraca uđe u teretanu...

Budimo realni, salo nije privlačno i nikada neće biti. To je razlog zbog kojeg muškarci počinju da treniraju, iako je zdravlje takođe veoma važno, izgled je obično glavni motivator za početak treninga. Međutim, problem se javlja kod onih muškaraca koji žele da smršaju, ali da zadrže veću mišićnu masu.

Obično se kaže „prvo smršaj, pa se onda budži“, ali to nije najbolja opcija. Postoji način da u isto vreme skidate salo i višak kilograma, a da takođe povećavate i održavate mišićnu masu.

Odgovor je u praivlnom treningu i načinu ishrane

Prvo ćemo krenuti od treninga. U principu, trening ne treba mnogo menjati, on samo mora biti konstantan i redovan. Ono što morate kombinovati jesu kardio treninzi i treninzi sa tegovima. Uz pomoć kardio treninga ćete sagoreti više kalorija i uspećete da za kraći vremenski period skinete više kila. Naravno, ako se  samo fokusirate na kardio, i vaši mišići će početi da se smanjuju.

Trenirajte sa tegovima i većim kilažama kako bi opteretili vaše mišiće i naterali ih da nastave sa rastom i razvojem. Za održavanje mišićne mase najbolje je trenirati 3 puta nedeljno, a za povećanje iste 4-6. Naravno redovno trčanje od 30 do 60 minuta će vam omogućiti da sagorite višak kalorija i masnih naslaga.

Sada dolazimo do najbitnije stavke, a to je ishrana

Zapamtite, bez pravilne ishrane nećete moći ni da smršate ni da povećate mišićnu masu. Prvo što morate ograničiti jeste unos ugljenih hidrata i masti. Ugljeni hidrati i masti jesu dobri, ali u određenim količinama. Njihova količina se mora dosta smanjiti ako želite da izgubite kilažu. Masti koje se nalaze u orašastim plodovima, ribi i mesu ne morate potpuno izbaciti, već samo umanjiti, ali masti iz slatkiša i grickalica morate potpuno eliminisati.

Sledeći faktor su proteini. Proteini su najvažniji za izgradnju i rast vaših mišića. Ako želite da povećate mišićnu masu morate unositi mnogo proteina i to na dnevnom niovu. Žene moraju da unesu 1-1.5 g proteina po kilogramu težine, dok muškarci moraju da unesu 2-3 g proteina. Naravno, ovo je minimum koji će vam omogućiti da se vaša mišićna masa ne smanjuje, a ako želite da je povećate, unos proteina mora biti još veći.

Proteinska hrana kao što je riba, piletina, orašasti plodovi, jaja i druge stvari moraju biti vaš svakodnevni deo ishrane. Ako ishranom ne možete da unesete dovoljnu količinu proteina, onda vašu ishranu dopunite sa suplementima, tj. praškastim proteinima koje ćete piti kao dodatak ishrani.

Uz pomoć dobrog treninga i pravilne ishrane, sigurni smo da ćete doći do dobrih rezultata. Uporrnost je takođe veoma bitna stvar, pa zato ne odustajte!

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group