Zašto je dizanje tegova bolje od kardio treninga

Ako ne volite da trčite, onda posetite teretanu i uzmite tegove u ruke...

Svi koji žele da skinu višak kilograma uvek idu na kardio treninge koji često znaju da budu dosadni. Ali da li ste znali da se isti efekat može postići i sa tegovima. Fitnes stručnjaci se slažu da je diznaje tegova možda i najbolji vid treninga jer tako tačno možete fokusirati pažnju na određene delove tela i oblikovati ih po želji. Oni se čak slažu da je trening u teretani možda i efektniji od kardio treninga, a evo i zašto:

1. Trčanje jača samo mišiće nogu i donjeg dela tela

Trčanje jeste sjajno i sagoreva dosta kalorija, ali pri ovom načinu treniranja, samo vaš donji deo dela radi. Jeste da se vaše ruke i torzo delimično pomeraju, ali to je ne dovoljno da bi se ovi delovi tela maksimalno pokrenuli i aktivirali. Tegovi su potpuno drugačiji i omogućavaju vam da ravnomerno aktivirate svoje telo.

2. Vožnja bicikla najviše opterećuje butine i stvara nebrijante bolove u kičmi zbog nepravilnog položaja leđa

Ovo je još jedna vrlo popularan kardio trening i jasno nam je i zašto. Vožnja bicikla može biti prilično zabavan i priznajemo da je u neku ruku i sjajna vežba ali se nikako ne može uporediti sa treningom u teretani. Ako samo budete vozili bicikl, imaćete snažne i tonirane butine i listove i to je sve. Ostatak vašeg tela neće biti u najboljem stanju.

3. Previše trčanja stvara bolne i neprijatne žuljeve

I samo znate da ćete imati žuljeve ako provodite previše vremena na stazi za trčanje. U teretani tih problema nećete imati.

4. Trening snage pogađa čitavo telo

Prednost teretane je što vam omogućava da pogodite sve mišiće vašeg tela. To znači da se jedan dan možete foksusirati na jednu, a drugi na drugu grupu mišiča. Na ovaj način ćete za kraći vremenski period imati bolje rezlutate.

5. U teretani se povećava pokretljivost

Baš zato što radite više vrsta vežbi i koristite sve mišiće, zbog toga je vaša pokretljivost bolja. U teretani ćete čitavo telo poboljšati i razviti, dok kondicioni treninzi pogađaju samo neke delove tela.

6. U teretani su manje šanse da dođe do povrede

Zbog mehaničkih sprava, pristustva trenera i pomoćne opreme,  šanse za povrede u teretani su veoma male. Naravno i one se dešavaju, ali većinom kod onih koji ne vode dovoljno računa i koji sve sami rade. Sa trčanjem ili vožnjom bicikla je drugačija situacija, jer tu postoje faktori koji vas mogu ozbiljno ugroziti i povrediti.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group