Hrana koju ne smete podgrevati u mikrotalasnoj pećnici

Mikrotalasna je vrlo korisna za pripremanje brzih jela i podgrevanje hrane, ali neke namirnice ipak nisu pogodne za nju…

Mikrotalasna pećnica je veoma popularna i u većini slučajeva se koristi za pripremu nekih jednostavnih jela ili podgrevanje, ako izuzmemo standardnu pripremu kokica za filmsko veče. Pošto se brzo greje, često se koristi i za odleđivanje namirnica.

Iako je ova pećnica savršena za podgrevanje, neke namirnice ne bi trebalo da koristite na taj način. Pošto mikrotalasna greje hranu pomoću mikro talasa (odakle potiče i njeno ime), hrana se greje iznutra ka spolja, što određene namirnice ne tolerišu, već menjaju svoj sastav tokom podgrevanja i postaju loše za naš organizam.

Evo o kojim naminircama je reč:

1. Celer

Verovatno se pitate – ko još podgreva celer? Iako se on direktno ne podgreva, on je čest sastojak različitih supa i čorbi. Zbog toga čorbe sa celerom podgrejte na ringli, a ne u mikrotalasnoj pećnici. Nitrati u celeru postaju otrovni kada se zagrevaju u mikrotalasnoj.

2. Jaja

Iako je omlet lep i kada je hladan, neki imaju čudnu naviku da podgrevaju svako jelo. Međutim, kada je reč o jajima, njih nikako ne smete podgrevati. Kada se podgrevaju u mikrotalasnoj jaja postaju otrovna.

3. Spanać

Spanać se često koristi kao dodatak jelima. Međutim, nikako ga ne smete zagrevati u mikrotalasnoj pećnici. Nitrati u spanaću posle zagrevanja postaju nitriti pa se od njih možete otrovati.

4. Pečurke

Pečurke su veoma osetljive na toplotu. Čak i kada se pripremaju, nije potrebno da se mnogo prže ili kuvaju na vatri. Problem sa pečurkama je taj što proteini, vitamini i amino kiseline koje se nalaze u njima nisu baš pogodne po stomak. Kada se pečurke podgreju, situacija postaje još gora, pa će njihovo varenje biti dodatno otežano.

5. Krompir

Verovatno niste očekivali da će se krompir naći na ovoj listi, ali kao što vidite, tu je. Iako vam neće izazvati neke probleme, kada se podgreje, krompir gubi ukus i zdravstvena svojstva.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group