Bodibilding legenda Čarls Glas otkriva svoj superset za razvijanje ruku

Čarls Glas predstavlja legendarnu figuru u svetu bodibildinga, dok je bivši profesionalni takmičar i Mr. Olympia učesnik, postao profesionalni trener koji sarađuje sa drugim legendama kao što je Fleks Viler...

Njegova reputacija i dostignuća u polju fitnesa i karijera duga preko 35 godina, donela su mu nadimak "kum bodibildinga", tako da kada on javno deli svoje trening savete, celokupna fitnes javnost i svi u sportu pažljivo slušaju šta priča. U novom snimku na svom kanalu, Glas predstavlja vežbe za razvijanje ruku i superset namenjen bicepsima i tricepsima podjednako. Ukoliko želite da probate, najbolje bi bilo da imate pristup ruskom zvonu i Smit mašini, mada ih možete zameniti drugom opremom ukoliko ne možete nigde da ih nađete.

Startujući sa targetiranjem bicepsa putem tega i njegovog povlačenja uz telo, što predstavlja varijaciju malo drugačiju u odnosu na standardno podizanje  - vaš cilj je da pomerate šipku pravom linijom, kao da je vučete duž svog torzoa. Trebalo bi da primetite da nećete podizati šipku do samog vrha prilikom svih ponavljanja, kao što biste to radili sa drugim vežbama, već bi zapravo vaš opseg pokreta morao biti limitiran upravo zbog putanje kojom se ona kreće. Stegnite mišiće na vrhu povlačenja kako biste naglasili kontrakciju. Izvodite deset do dvanaest ponavljanja.

Bez bilo kakvog odmora, prebacite se na Smit mašinu radi benč presa bliskog hvata fokusiranog na tricepse. Ovoj vežbi pristupate nešto drugačije od standardnog načina za njeno izvođenje, tako da umesto spuštanja šipke do samoga dna, što rezultira aktivacijom grudnih mišića, potrebno je da izbacite laktove i zaustavite pokret nadole u ranoj fazi. "Idete do pola puta", izjavio je Glas. "Ukoliko odete skroz do dole, aktiviraćete grudi. Nama ovde nisu potrebne grudi. Vi želite tricepse isturene napolje i pola ovog poteza."

U običnim situacijama, trener bi vam preporučio da izvodite benč pres bliskog hvata sa laktovima u blizini torzoa, umesto isturenim napolje, a kako je sam Glas napomenuo nekoliko puta, postavite fokus na tricepse uz minimalno aktiviranje grudnih mišića. Upotreba Smit mašine takođe pomaže u ovom delu, pošto se šipka nalazi na fiksiranoj traci, tako da vam je omogućeno lakše održavanje vaših ruku u poziciji idealnoj za tricepse i kontrolu težine. Ovu vežbu je potrebno izvoditi u dvanaest do petnaest ponavljanja.

Trener tvrdi da je ovaj superset potrebno ponavljati u tri do četiri runde, a moguće ga je dodati danima za vežbanje ruku kao finišere treninga ili čak kao samostalne sesije ukoliko želite da na brz i veoma efikasan način razvijete svoje ruke.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group