Američko vojno čudo pokušalo da ubije samo sebe

Najskuplje oružije ikada kreirano, F-35B borbeni avion, slučajno je pucao na samoga sebe tokom leta iznad Arizone ranije ovog meseca...

Mlazni avion koji košta oko 135,8 milijardi dolara po komadu i poseduje eksterno montirani Gattling top, zaslužan je za ispaljivanje 25 mm velikih eksplozivnih pancirnih zrna na samoga sebe, izazivajući tom prilikom štetu od 2,5 miliona, potvrdili su vojni zvaničnici SAD. Tokom jedne noćne misije vazdušne podrške, meci su eksplodirali nakon samog ispaljivanja iz topa, dok su oba pilota i avion sleteli bezbedno uprkos svemu.

"Ova nesreća nije rezultirala bilo kakvim povredama osoblja, dok je istraga ovog incidenta trenutno u procesu", izjavio je prvi čovek odnosa sa javnošću američkih Marinaca, Endrju Vud. Incident je označen klasom A, što je najozbiljnija klasifikacija koja postoji, indicirajući najmanje 2,5 miliona štete načinjene na letelici ili njen totalni gubitak.

I dalje nije potpuno jasno šta je izazvalo ispaljivanje i eksploziju municije. Top poseduje kapacitet od 220 okvira i može sasuti do 3.300 metaka u minuti, sudeći prema zvaničnicima. F-35B je veoma napredan borbeni avion sposoban za kratke uzlete i vertikalna sletanja, ali njegov razvoj je obeležen brojnim problemima još od početka proizvodnje tokom 2006. godine.

Ukupan F-35 projekat koštao je do sada jedan trilion dolara i naišao je na neverovatne zastoje, uključujući i prošlogodišnji incident kada je prilikom uzletanja jedan mlaznjak zahvatio požar koji ga je kompletno uništio. Posledji događaj samo je jedan od brojnih u nizu, posebno kada se uzme u obzir cena štete koju je borbeni avion pretrpeo, a koju će snositi tamošnji poreski obveznici, naravno.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group